<3月6日(木)の給食 3年家庭科食育献立第三弾 鶏のから揚げ ツナと青菜のごま和え 春雨スープ >
- 公開日
- 2025/03/06
- 更新日
- 2025/03/06
給食
<3月6日(木)の献立>
鶏のから揚げ、ツナと青菜のごま和え、春雨スープ、
ごはん、牛乳
================
3年生が家庭科の食育で学んだことを活かして立てた家庭科献立です。今日は3年D組の献立です。以下は生徒からのコメントです→この献立のコンセプトは全校生徒みんなが楽しめる給食です。栄養バランスや苦手な人が多い材料を余り入れないことにこだわっているので、楽しんでもらえたら嬉しいです。みんなが楽しめる給食というコンセプトで何を入れるか、味付けはどうするかなど調整するのがとても難しかったところもありましたが、栄養教諭の菅原先生と相談して三年生の人気のあったメニューを取り入れたり味付けを変えたことでうまく調整することができました。給食を食べるのは中学校が最後になってしまうのでこれからはあと数日ですが、毎日給食を作っている人たちにこれまで以上に感謝をしながら給食を楽しみたいと思います。
_________________________
<Menu for March 6th (Thursday)>
Fried Chicken, Tuna and Green Vegetables with Sesame Dressing, Harusame Soup,Rice, Milk
================
This menu was created by third-year students as part of their home economics nutrition education. Today's menu is from Class 3D. Here are comments from the student: "The concept of this menu is a school lunch that everyone can enjoy. I focused on nutritional balance and avoided ingredients that many people dislike, so I hope everyone will enjoy it. It was very challenging to decide what to include and how to season the food to suit everyone's tastes, but I was able to adjust things well by consulting with nutrition teacher Ms. Sugawara and incorporating popular menu items from third-year students. As this will be our last time eating school lunches in junior high, we want to enjoy them even more with gratitude for the people who make them every day."
Komatsugawa Junior High School, Edogawa Ward, Tokyo, Japan - Free School Lunch Menu
<3月6日(周四)的菜谱>
炸鸡,金枪鱼和青菜芝麻拌,粉丝汤,米饭,牛奶
================
这是三年级学生在家庭经济营养教育中学习并制定的菜谱。今天的菜谱是三年级D班的菜谱。以下是学生的评论:“这个菜谱的概念是让全校学生都能享受的午餐。我们注重营养平衡,并避免使用很多人不喜欢的食材,所以希望大家能享受。这次要决定放什么食材以及如何调味以适应所有人的口味是非常具有挑战性的,但通过与营养老师菅原老师的协商并加入了三年级学生喜欢的菜单项,我们成功地进行了调整。由于这将是我们在初中最后一次吃学校午餐,所以我们希望在感恩每天做饭的人们的同时,更加享受这些午餐。”
日本东京都江户川区小松川中学校 免费学校午餐菜单
+6