学校日記

<3月5日(水)の給食 クリームパスタ パリパリサラダ アポロ風味イチゴチョコケーキ >

公開日
2025/03/05
更新日
2025/03/05

給食

<3月5日(水)の献立>

クリームパスタ、パリパリサラダ、アポロ風味味チョコケーキ、

牛乳

================


3年生が家庭科の食育で学んだことを活かして立てた家庭科献立です。今日は3年A組の献立です。以下は生徒からのコメントです→この献立のコンセプトは、給食で食べてみたい。食べたいレシピです。私は給食で手作りケーキが特に好きなので給食で出てこなそうな味を考えることにこだわって、コマ中の皆が「どんな味なんだろう」「食べてみたい」と思うといいなと思って考えました。アポロっぽくなるにはどうすれば良いのか思いつかなかったけれど、苺ジャムとチョコチップを使用することでアポロ風になるんじゃないかと思いつくことが出来ました。また、他の料理も嫌いな人がいなさそうなものを選ぶことで、コマ中の皆が楽しみにしてくれるような献立になることを心がけました。この献立を考える食育で、献立はただ立てるのではなく、どうしたら皆がワクワクしてくれるか,楽しみにしてくれるか考えることがとても大切だということを学びました。これからは、栄養のバランスも考えながらわくわく楽しめるような食事をすることを心がけたいです。


一枚目の写真*今回の献立を考えてくれた3年生 二枚目の写真*家庭科の柳岡先生も美味しいと絶賛!


________________________

<3rd March (Wed) Menu>
Cream pasta, crunchy salad, Apollo-flavored strawberry chocolate cake, milk
==========================================

This menu was created by the third-year student who applied what they learned in home economics about dietary education. Today's menu is from Class 3A. Here are some comments from the student: "The concept of this menu is something we want to try in school lunch. I particularly like handmade cakes in school lunches, so I focused on coming up with a flavor that wouldn't typically appear in the menu. I hope everyone at Komachu will think, 'I wonder what this tastes like' and 'I'd like to try it.' Although I couldn't come up with how to make it Apollo-like, I thought using strawberry jam and chocolate chips might create an Apollo flavor. Also, by choosing dishes that are likely to be liked by most people, I aimed for a menu that everyone at Komachu would look forward to. In this dietary education class, I learned that it's essential to think about how to make everyone excited and look forward to the menu, rather than just creating it. From now on, I want to ensure we enjoy meals while considering nutritional balance."

Komatsugawa Junior High School, Edogawa Ward, Tokyo, Japan - Free lunch menu

_________________________

<3月5日(星期三)的菜单>
奶油意大利面,脆脆沙拉,阿波罗味草莓巧克力蛋糕,牛奶
==========================================

这个菜单是由三年级的学生们在家庭经济学中学到的营养教育知识的应用。今天的菜单由3A班准备。以下是学生们的评论:“这个菜单的概念是我们想在学校午餐中尝试的。我特别喜欢学校午餐中的手工蛋糕,所以我专注于想出一种通常不会出现在菜单上的味道。我希望小松川中的每个人都会想‘这是什么味道’和‘我想尝试一下’。虽然我不知道怎么做成阿波罗味,但我觉得用草莓酱和巧克力片可能会创造出阿波罗味。此外,通过选择那些大多数人可能喜欢的菜肴,我希望能让小松川中的每个人都期待这个菜单。在这次营养教育课程中,我学到了不仅仅是制作菜单,而是如何让每个人都兴奋并期待菜单。从现在开始,我要确保在考虑营养均衡的同时,享受餐点。”

日本国东京都江户川区小松川中学 - 免费午餐菜单

  • 3A献立004s.JPG
  • 3A献立003s.JPG
  • 3A献立006s.JPG

https://edogawa.schoolweb.ne.jp/1320147/blog_img/232164490?tm=20250305144736

https://edogawa.schoolweb.ne.jp/1320147/blog_img/232164491?tm=20250305144736

https://edogawa.schoolweb.ne.jp/1320147/blog_img/232164492?tm=20250305144736

https://edogawa.schoolweb.ne.jp/1320147/blog_img/232164493?tm=20250305144736

https://edogawa.schoolweb.ne.jp/1320147/blog_img/232164494?tm=20250305144737

https://edogawa.schoolweb.ne.jp/1320147/blog_img/232164495?tm=20250305144737

https://edogawa.schoolweb.ne.jp/1320147/blog_img/232164496?tm=20250305144737

https://edogawa.schoolweb.ne.jp/1320147/blog_img/232164497?tm=20250305144737

https://edogawa.schoolweb.ne.jp/1320147/blog_img/232164498?tm=20250305144737