<3月10日(月)の献立>
チキンカレー、もやしとわかめのツナサラダ、カルピスゼリー、
牛乳
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3年生が家庭科の食育で学んだことを活かして立てた家庭科献立です。今日は3年B組の献立です。以下は生徒からのコメントです→この献立のコンセプトは「みんなが美味しく食べることができる給食」です。人気の高いカレーライスとカルピスゼリーを中心として、栄養価が高く、カレーライスとの食べ合わせも良いもやしとわかめのツナサラダを選びました。この献立を考えるにあたってみんなが美味しく食べることができるためにはどんな要素が必要なのかを考えました。考えていく中で人気があることや普段馴染みのあるものなど様々な要素が頭に浮かびましたが、みんなが美味しく食べられるためには食べられないものが入っているべきではないと考えました。そこで献立の中のアレルギーの原因になる食品を少なくすることにこだわってみました。用意できる材料の値段や種類には限りがあるので、考えるのは大変でしたが、皆さんが美味しく食べる事ができたら良いなと思います。
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< March 10th(Mon)>
Chicken curry、Bean sprout and wakame seaweed tuna salad、Calpis jelly、Milk
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This menu was created by the 3rd-year students as part of their home economics nutrition education. Today’s menu was designed by Class 3-B. Below is a comment from the students:
“The concept of this menu is 'a school lunch that everyone can enjoy.' We focused on popular dishes like curry rice and Calpis jelly, and complemented them with a nutritious and well-balanced bean sprout and wakame seaweed tuna salad, which pairs well with curry rice. When creating this menu, we thought about what elements are necessary for everyone to enjoy their meal. As we considered this, various factors came to mind, such as popularity and familiarity, but we concluded that there should not be ingredients that others may be unable to eat. Therefore, we paid particular attention to minimizing allergy-causing foods in the menu.
Balancing the available budget and ingredient options was a challenge, but we hope everyone can enjoy the meal!”
Komatsugawa Junior High School, Edogawa Ward, Tokyo, Japan Free School Lunch Menu
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<3月10日(星期一)的菜单>
鸡肉咖喱、豆芽和裙带菜金枪鱼沙拉、可尔必思果冻、牛奶
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这是三年级学生作为家庭科营养教育的一部分所设计的菜单。今天的菜单由3年B班设计。以下是学生们的评论:
“这个菜单的概念是‘一份让每个人都能享受的学校午餐’。我们以受欢迎的咖喱饭和可尔必思果冻为中心,再搭配富含营养且与咖喱饭非常搭配的豆芽和裙带菜金枪鱼沙拉。
在制定这个菜单时,我们考虑了要让每个人都能享用这份餐需要具备哪些要素。思考过程中,浮现了很多因素,例如受欢迎程度和日常熟悉的菜肴等等。但我们认为,菜单中不应该包含一些可能导致过敏的食品。因此,我们特别注重减少容易引起过敏的食材。
尽管需要在材料成本和种类的限制中取得平衡有一定难度,但我们希望大家能享用这份美味餐点!”
日本东京都江户川区小松川中学校 免费学校午餐菜单