<1月30日(木)の献立>
チキンカレー、ツナ入り大根サラダ、カルピスゼリー、
牛乳
================
この冬はとにかくキャベツが高い!ということでサラダは白菜や大根がメインになっていることに気がつきましたか?ツナ入り大根サラダは、千切りにした大根と給食室特製の和風ドレッシングが良いハーモニーで、比較的人気のあるサラダです。さて、なぜキャベツは高騰しているのでしょうか。八百屋さんに聞いたところ、キャベツは季節に合わせて市場に出回る主要な産地が、南から北へと移動するそうです。が!昨今の気候変動により昨年の4月から、主要な産地の移動がうまくいかず、ずっと高騰し続けているところに、昨年の夏の日照りなどで冬の収穫が思うようにできていないことで、今、最高値となっているとのこと。温暖化を食い止めないと食材費はどんどん上がるかもしれませんね><
二枚目の写真*家庭ではなかなかやらない(?)飴色に炒めた玉ねぎと手作りのブラウンルウが、給食のカレーの味の要。朝一番に作って、出番を待っています。
三枚目の写真*肉を普通に炒めて煮込むと、大量調理のカレーでは肉が溶けて姿がなくなってしまいます。これを防ぐために、こまちゅうのレシピは、スパイスに漬け込んだ肉を。オーブンで表面のみ軽く焼き、肉汁ごと後入れすることで、うまみを閉じ込め煮崩れを防いでいます。
January 30th (Thursday) Menu: Chicken Curry Radish Salad with Tuna Calpis Jelly Milk
This winter, cabbage prices have skyrocketed! Have you noticed that salads are mainly using Chinese cabbage or radish? The radish salad with tuna, with its finely shredded radish and the special Japanese-style dressing from the lunchroom, has a harmonious blend of flavors and is relatively popular. So, why have cabbage prices soared? According to the greengrocer, the primary production areas for cabbage shift from south to north according to the season. However, due to recent climate changes, the transition of major production areas has not been smooth since April last year, causing prices to remain high. Additionally, last summer's scorching heat has led to poor winter harvests, resulting in the highest prices to date. If we don't curb global warming, the cost of ingredients might continue to rise.
Second Photo: The key to the flavor of the school lunch curry is the caramelized onions and the homemade brown roux, which are rarely made at home (?). They are prepared first thing in the morning and await their turn.
Third Photo: If you normally fry and simmer meat, the meat will dissolve and disappear in large-scale curry cooking. To prevent this, Komachū's recipe involves marinating the meat in spices, lightly baking it in the oven only on the surface, and adding it along with the meat juices at the end to seal in the flavor and prevent it from falling apart during cooking.